Gertjan van Houten

Gertjan heeft natuurlijk net als de rest van de broers de duivensport met de paplepel mee gekregen.

Maar goed, een klein stukje geschiedenis. Broer Coos en pa hadden al lang duiven toen ene Jo van Gijn, een duivenmelker uit de buurt ziek werd. Jo had zijn duiven op een landje zitten en Gertjan, broer Wim en vriend Stewart Roodenburg besloten hem te helpen. Zo begonnen deze 3″, toen nog snotneuzen, aan hun duivencarrière.

Toen na verloop van tijd Jo overleed moesten de hokken weg van het landje. De jongens hadden echter zo veel plezier in de duiven dat ze in 1983 hokverzorger werden bij Ko Schalkwijk in IJsselstein. Het eerste jaar bezorgden ze Ko direct het jonge duivenkampioenschap.

Maar zo als dat gaat komen er op een gegeven moment dames in het spel. De heren gingen het huis uit en op zichzelf wonen. En bij alle drie ontstonden er kleine hokjes met duiven waarop in de loop der jaren heel wat prijzen zijn gevlogen.

Op een klein hokje van 3,20 x 1,75 meter met maximaal 15 koppeltjes presteert hij geweldig. Zijn duiven komen over het algemeen van de kwekers via Wim en Coos en hij heeft altijd wat laatjes van zijn beste vliegers.

Gertjan heeft over het algemeen hoge prijspercentages op de ZLU. Vaak boven de 50%.

In het verleden behaalde hij al diverse keren de eerst 100 nationaal zoals: Bergerac 14e, Sint Vincent 52e en 84e, Brive 63e, 64e,65e, Perpignan 92e etc. Maar de laatste jaren gaat het dus nog beter.

In 2014 behaalde hij het 1e duifkampioenschap bij de Fondclub Utrecht en de Fondunie 2000. Hij draaide op Pau 1 van de 2, Bordeaux 3 van de 6, Barcelona 2 van de 4, op Perpignan 2 van d 4 . Op Marseille had hij er dan maar 1 van de 4 maar die zat dan wel 51e nationaal. 

In 2015 behaalde hij het podium bij de ZLU. Met een duif via broer Wim vloog hij de 23e nationaal op Agen. Bij de oude zat hij ook nog 110e nationaal.

Ook in 2019 was er weer een podiumplek bij de ZLU voor Gertjan. Op de eerste de beste ZLU vlucht, Pau, pakte hij een hele mooie 12e nationaal. De duivin die dit presteerde vloog dat jaar ook nog een hele knappe 126e op Marseille. En in 2020 vloog ze op haar eerste Barcelona ook prijs.

Door de Corona heeft Gertjan in 2020 slechts 4 vluchten meegedaan.  Op Pau vloog hij met 3 mee een 183e nationaal. Op Perigueux zelfs een 33e van ruim 11000 duiven. Waarschijnlijk had hij hier nog veel vroeger kunnen zitten. Om 10 voor 5 zat de duif al te wachten dus ergens in de nacht was ze er al. Maar Gert moest alles toen nog aansluiten. Nu draaide hij 10 voor half 6. Op Narbonne draaide hij er 4 van de 6 beginnend met een 290e.

En dan Barcelona. Gertjan draaide hij er 2 van de 3 in de prijzen en een van deze 2 is echt een geweldige Barcelonaduif.

Deze doffer, de “29”, vloog op de vlucht der vluchten in 2017 een 88e , in 2018 een 265e, in 2019 een 451e nationaal en in 2020 weer top met een 259e.  Ook in 2021 behaalde deze geweldenaar weer prijs op Barcelona. Daarmee is hij nu 3e As-duif ZLU over 5 jaar en de 7e beste Barcelonaduif van Europa. Je zal hem maar op je hok hebben.

En oh ja,  zijn duiven zijn niet alleen snel maar ook heel mooi. Hij had al 2 x de mooiste doffer van de tentoonstelling.

Zo ziet u maar. Kwaliteit gaat boven kwantiteit.

Wim & Sven van Houten

Wim van Houten en zoon Sven spelen onder de naam van Sven. Wim won in 2009 samen met Broer Martien Internationaal Barcelona met hun duivin “Nellie”. De duiven werden op dat moment van een stukje land gespeeld en door de grote belangstelling voor hun duiven en mede de kans op diefstal besloten...

Lees meer over Wim & Sven...

Peter Ruijten

Peter zijn duivencarrière begon in Veldhoven. Hier bouwde hij een eigen stammetje duiven op uit een aanvlieger en duiven van Hans Broeders uit Haghorst. Peter richtte zijn pijlen daar volledig op de dagfond. De overige vluchten daar deed hij amper aan mee. Die waren er puur voor het trainen.

Lees meer over Peter Ruijten...